Hacamat Kupa Tedavisi İstabul Kupa Tedavisi

Hacamat Kupa Tedavisi İstabul Kupa Tedavisi

Kupa tedavisi veya Hacamat (wet cupping therapy), ağrıyı hafifletmek için kullandığımız tarihi çok eskilere uzanan bir şifa terapisidir. Bir uzman hekim, bardakları sırtınıza, karnınıza, kollarınıza, bacaklarınıza veya vücudunuzun diğer bölümlerine yerleştirir. Kabın içinde oluşan bir vakum veya emme kuvveti cildi yukarı doğru çeker.

Hacamat Çin ve Orta Doğu tıbbının da yaygın kullandığı bir tedavi bir şeklidir. İnsanlar binlerce yıldır kupa terapisi uyguluyor ve faydasını görüyorlar.

Bu yazımızda; kupa tedavisi nedir, kupa tedavisi nasıl yapılır, bardak çekme hangi bölgelere yapılır sorularına cevaplar bulmaya çalışacağız. Hazırsanız başlayalım,

Kupa tedavisi; akupunkturcular, masaj terapistleri, tıp doktorları ve fiziksel terapistler üzerinden yapılabilse de burada en doğru yol alanında uzman ve referanslı bir hekim yardımıyla ilerlemektir.

Kupa tedavisinde kullanılacak bardaklar bambu, seramik, metal veya silikon olabilir. Tarihi kaynaklarında hayvan boynuzlarından dahi yararlanıldığı görülmektedir.

Hacamat’ın Tarihi

Kupa tedavisi toksinleri vücut doku ve organlarından atmanın en eski ve en etkili yöntemlerinden biridir. Hacamat kelimesinin Arapça aslı Hijame olup, emmek anlamındaki hacm kökünden gelir.

Yine MÖ 400’lerde Herodot, ıslak ve kuru kupayı, hazımsızlık, iştahsızlık ve baş ağrıları da dahil olmak üzere birçok rahatsızlık için önermekteydi.

Yine tarihi vesikaları incelediğimizde, İbn-i Sina’nın, Hicri takvime göre ayın ilk ve son haftası hacamatı tavsiye ettiğini görmekle birlikte hacamat yapılan bölgeleri ise şu şekilde sıraladığına tanık oluruz: Boynun arkası, alın, omuz başları arası, boyun tarafı, omuz başları, baldırların üzeri, başın tepesi, çene altı, kalçalar ve dizler.

Bir not daha: “İslam tıbbında, kameri ayın üçüncü çeyreğinde, özellikle 17, 19 ve 21. günlerinde hacamat yapılması tavsiye edilir.”

Ay evrelerinin kan basıncı üzerindeki etkileri üzerine bir araştırma, düşük fiziksel uygunluk indeksi olanlarda kameri ayın üçüncü çeyreğinde ortalama arteriyel kan basıncının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Uzmanlar bu sonucu ayın yerçekimi kuvvetine ve bunun kardiyovasküler fonksiyonlarımızın üzerindeki olası etkisine bağlamakta.

Ayrıca Hacamat tedavisi, Osmanlı döneminin de vazgeçilmez tedavi yöntemlerinden biriydi. Bu tedavi şeklinde kullanılan başlıca ekipman yukarda da ifade ettiğim hayvan boynuzlarıydı. Günümüzde ise en fazla cam ve vakumlu mika kupaların kullanıldığını görüyoruz.

Vakumlu kupalar ile kan alma yöntemi olarak özetleyebileceğimiz hacamat tedavisi, damardan kan aldırma yönteminden tamamen farklı bir uygulamadır. Hacamat uygulanan bölgede mikrosirkülasyonun artması kan ve dokulardan toksinlerin atılmasını hedeflenir.

Kuru ve yaş olmak üzere iki tür kupa çekme yöntemi vardır. Kuru hacamat, kan akıtma olmadan uygulanır ve noninvazivdir. Islak hacamat invazivdir ve kan almayı içerir.

Islak kupalama hem hidrofilik hem de hidrofobik materyali yüksek basınçlı filtrasyon yoluyla filtreler. Aspirasyondan gelen yüksek basınç, kan hacminin ve kılcal filtrasyon hızının artmasına ve bölgede filtrelenmiş ve interstisyel sıvının dışarı çıkmasına neden olur.

Bu eylem, kan akışının iyileşmesine, toksinlerin uzaklaştırılmasına, nöroendokrin dengesinin geri kazanılmasına, oksijen arzının iyileşmesine ve doku perfüzyonuna yol açar.

Kupa tedavisi yüzyıllardır çok çeşitli sağlık bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Bununla birlikte klinisyenler, kupa tedavisinin geleneksel tedavilerin yerine geçen bir tedavi değil, tamamlayıcı bir tedavi olduğunu anlamalı ve hastalarına bu doğrultuda bilgi vermelidir.

Kupa terapisinde kullanılabilecek ve tedavi edilen rahatsızlığa göre seçilmesi muhtemel çok sayıda anatomik bölge vardır. Kas dokusunun bol olduğu; sırt, göğüs, karın ve kalçalar gibi bölgeler kupa yerleştirme için en yaygın yerlerdir. Kaçınılan anatomik bölgeler; bol saçlı, az kas dokusuna sahip olan ve kapları yerleştirmek için yeterli yüzey alanına sahip olmayanlardır.

Kupa tedavisinin fayda sağladığı görülen sistemik hastalıklar arasında hipertansiyon, romatoid artrit, diyabet, psikiyatrik bozukluklar, sistemik enfeksiyonlar ve cilt bozuklukları yer alır.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Hacamat doğrudan sinirler, atardamarlar, toplardamarlar, varisli damarlar, cilt lezyonları, vücut açıklıkları, lenf düğümleri, gözler veya cilt iltihabı olan bölgelere yapılmamalıdır. Geriatrik ve pediatrik hastalar veya hamile olan yahut halen adet gören kadınlar için kupa tedavisi önerilmez.

Hacamat doğrudan sinirler, atardamarlar, toplardamarlar, varisli damarlar, cilt lezyonları, vücut açıklıkları, lenf düğümleri, gözler veya cilt iltihabı olan bölgelere yapılmamalıdır.

Kardiyovasküler hastalık gibi bazı kronik hastalıkları olanlar, kan pıhtılaşmasını önleyen maddelerle tedavi edilenler veya akut bir enfeksiyon yaşayanlar genellikle kupa tedavisinden kaçınmalıdır.

Duştan hemen sonra izlerin olduğu alanlara steril kantaron yağı veya hint yağı uygulanması, iz kalmaması ve yaraların çabuk iyileşmesi bakımından fayda sağlar.

Hacamat Tedavisinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Bardaklar; bambu, cam ve kil dahil olmak üzere çeşitli farklı malzemelerden üretilebilir. Bununla birlikte tek kullanımlık olmayan kaplar, yeniden kullanılmadan önce gelişmiş sterilizasyon ve dezenfeksiyon prosedürleri gerektirdiğinden, tek kullanımlık kaplar tercih edilir. Kullanılan bardağın boyutu, kullanıldığı yere bağlı olarak değişir.

Islak kupa uygulamasında yüzeysel kontrollü kesiler oluşturmak için yaygın olarak keskin bir cerrahi bıçak kullanılır. Keza lanset iğnesi veya kalemi, iki aşamalı geleneksel ıslak yöntemde daha yaygın olarak karşımıza çıkar.

Hacamat Metotları

Kuru kupa tedavisi tek adımlı bir tekniktir. Geleneksel ıslak hacamat ise iki aşamalı bir tekniktir. Araştırmacılar, bu bardakların ya da kupaların ciltte 5-10 dakikadan fazla kalmamasını tavsiye ediyor. Hacamattan kalan izler 1-10 gün içinde kaybolur ki bu da hacamat iz bırakır mı sorusuna bir cevap olabilir.

Hacamat Sırasında Komplikasyon Görülebilir mi?

Kupa tedavisi genellikle güvenlidir ve yan etkiler ise oldukça seyrektir. Bildirilenler hafif ila orta şiddettedir. Önlenebilir yan etkiler arasında skar oluşumu, yanıklar, bül oluşumu, apse, cilt enfeksiyonu, kaşıntı, anemi ve pannikülit sayılabilir.

Hacamat’ın Faydaları Üzerine

Kupa tedavisinin yararına dair en güçlü kanıt, özellikle kas-iskelet ağrılarının ve migren veya gerilim tipi baş ağrısının incelenmesi sırasında karşımıza çıkmakta.

Bir çalışma, ıslak kupa tedavisini takiben ortalama baş ağrısı şiddetinde %66’lık bir azalma olduğunu ortaya koydu. Yine bu hastalarda aylık baş ağrısı sayısı da 12,6 gün azalmıştır.

Kuru kupa çekme genellikle kas-iskelet ağrısı görülen durumlarda ve kas gerginliğini gidermek için kullanılır. Kuru hacamat, kronik sırt ağrısı çeken hastalarda lomber veya servikal bölgelere uygulandığında hem ağrının davranışsal değişkenlerinde hem de fizyolojik parametrelerde fayda sağlamıştır.

Genel olarak, kuru hacamat genelleştirilmiş ağrılı durumlarda en fazla faydayı gösterirken, ıslak hacamat en fazla faydayı herpes zoster enfeksiyonu (zona) gibi inflamatuar ilişkili ağrı durumlarında göstermiştir.

Kupa tedavisinin ağrı yönetiminin ötesinde faydalarını gösteren çalışmalar da yapılmıştır. Almanya’da yapılan bir çalışma, geleneksel ıslak kupa uygulamasının karpal tünel sendromunun tedavisinde etkili olduğu gösterdi.

Islak kupa uygulamasının talasemi ve otoimmün hastalıkları da etkili bir şekilde tedavi ettiği farklı kaynaklarda karşımıza çıkan verilerden. Kupa tedavisinin öksürük, nefes darlığı ve akneye karşı da etkili olduğunun altını çizmeliyiz.

Giriş bölümünde belirttiğimiz gibi; klinisyenler, kupa tedavisinin geleneksel tedavilerin yerine geçen bir tedavi değil, tamamlayıcı bir tedavi olduğunu anlamalı ve hastaları bu doğrultuda bilgilendirmelidir.

Ellerin yıkanması ve uygun koruyucu ekipmanların (eldiven, maske, koruyucu gözlük, önlük) giyilmesi, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hacamat ve kupa uygulamalarında son derece önemlidir.

Hacamat Uygulamasında Dikkat Edilecek Diğer Hususlar Nelerdir?

Uygulamadan önceki 2 gün ve sonrasındaki 24 saat boyunca hayvansal gıda alımı durdurulmalı ancak uygulamaya aç ve susuz gelinmemelidir. Uygulama öncesi en az 3 saat önceden yeme içmenin kesilmesi yeterli olacaktır.

24 saat öncesi itibariyle cinsel ilişkiye girilmeli, spor yapılmamalı ve vücut dinç olmalıdır. En az 12 saat öncesinden kan akışkanlığını ve pıhtılaşmasını bozacak ilaçların alınmaması gerekir. Yine uygulama esnasında abdestli olmak iyi olacaktır.

Hacamat Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Hacamattan sonra damar açıcı özelliği bulunan ılık sirkeli su veya ballı şerbet içilmesi önerilse de en uygun reçeteyi hekiminiz verecektir. 12 saat geçtikten sonra duş alınabilir. Uygulama sonrası 24 saat boyunca cinsel ilişkiden, ağır sporlardan ve yorucu fiziksel işlerden kaçınılmalıdır. Hacamat sonrası iştahın açılması sık karşılaşılan durumlardandır. Hijyen koşullarına dikkat edilmesi yeterlidir.

Bebeklere ve Çocuklara Hacamat Yapılır mı?

Bebeklere ve çocuklara da yapılabileceği konusunda çeşitli bilgiler bulunsa da en doğru bilgiyi hekimlerden almanızı öneririz.

Çocuklarda hacamat ve kupa işlemleri iştahı arttırarak kilo alınması kolaylaştırır. Vücudun savunma sitemini güçlendirerek sık hastalanmalarını engeller. Boy ve kilolarının artmasına yardımcı olur. Enzimlerin ve hormonların dengesini korur ve sağlıklı üretimini sağlar.

Bu sayede gelişimi olumlu etkileneceğinden çocuğun cildi ve saçları da canlı olur. Günümüzde sık karşımıza çıkan dikkat eksikliği, derslere karşı ilgisizlik, huzursuzluk ve hiperaktivite gibi sorunlara karşı hacamat önerilmektedir.

Hacamat Çok Ağrılı Bir İşlem mi?

Ağrı eşiği kişiden kişiye değişebilse de ehil ellerde yapıldığında ağrı ve sızı yaşamayacağınız işlemin kan aldırmaktan bile daha basit bir süreç olduğunun altı çizilmelidir.

Tabi ki işlem öncesinde özellikle uygulama ilk kez yapılıyor ise hafif merak ve huzursuzluk söz konusu olabilir. Kliniğimizde uygulama öncesinde yapılacak detaylı bilgilendirme bizzat Doktor Murat IRMAK tarafından yapıldığından hekimimiz eşliğinde çok konforlu bir süreç yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Erişkinlerde Hacamat Yaş Aralığı Nedir?

Cinsiyet farkı gözetilmeden 70 yaş üstü kişilere hacamat önerilmez zira yaş ilerledikçe kalp benzeri kronik hastalıklarla karşılaşılma ihtimali artmaktadır. Hastada düşük bir ihtimal de olsa oluşabilecek vazovagal senkop (bayılma) durumlarının engellenmesi amaçlanır.

Polisitemi olarak bilinen kan fazlalığı hastalığına sahip kişilerde, tütün mamülleri kullanan hastalarda ve KOAH diye bilinen akciğer kronik hastalıklarında hacamat doktor kontrolünde yapılabilir.

Ayın Hangi Günleri Tercih Edilmelidir?

İslami hassasiyetlere dikkat eden kişi ve kurumların Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri bu işlemi yaptırdığını görmekteyiz. Kol, bacak ve ayak ağrısı gibi acil durumlarda bu tip dikkat durumları ortadan kalkar ihtiyaç durumunda hemen yapılmasında bir sakınca yoktur.

Hacamat için En Uygun Mevsim Hangisidir?

Eğer acil bir durum söz konusu değilse yine dini hassasiyetleri olan insanlara daha çok ilkbahar ve sonbaharda hacamat ve kupa işlemi yaptırması tavsiye edilmektedir. Aşırı sıcak günlerde yapılması bayılmalara sebep olabileceğinden uygun değildir. Alimler 3 ayda bir yapılmasını tavsiye etmektedirler.

2014 yılında yayımlanan GETAT yönergesi ile hekim gözetiminde olmayan kupa ve hacamat benzeri uygulamalar yasaklanmıştır. Irmak Estetik; Doktor Murat IRMAK eşliğinde tüm uygulamaları evinizin konforunda gerçekleştirmektedir. Bizlere ulaşmak için 0542 188 30 34 numaralı telefonumuzu ve iletişim formlarımızı kullanabilirsiniz.

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Kategoriler

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!